Ga naar de inhoud

Geen prut in de put

Clouds

Door de klimaatverandering regent het meer in korte tijd. Het riool moet het regenwater snel kunnen verwerken. Vervuiling door bladeren, verfresten en poepzakjes veroorzaakt steeds vaker verstopping en overstroming van straatputten. Dit zorgt voor onnodig hoge onderhoudskosten en vies water. Straatputten zijn alleen bedoeld voor regenwater.

Extreme regenbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Het riool kan de grote hoeveelheden regenwater niet verwerken waardoor straten en tuinen onder water komen te staan. Wateroverlast ontstaat niet alleen door extreme regenval maar ook door de toename van de hoeveelheid bebouwing en verharding in tuinen.

Om wateroverlast nu en in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om maatregelen te nemen. Op deze website staan verschillende oplossingen die genomen kunnen worden op eigen terrein zoals het afkoppelen van de regenpijp of het aanleggen grindterras. Help mee om wateroverlast te voorkomen.






Veelgestelde vragen

Wist je dat?


Er in Limburg honderdduizenden straatputten (kolken) liggen?
Voorbeelden van enkele gemeenten:

Gemeente
Aantal
Maasgouw
11.000
Venray
17,000
Roermond
25.000
Heerlen
25.512
Venray
38.000

Ongeveer de helft van de straatputten niet meer aangesloten is op de rioolwaterzuiveringsinstallatie, maar op een buffer of een beek?
Dit betekent dat alle troep uit de straatputten in het milieu terecht komt en zo het oppervlaktewater vervuilt.

Ongeveer de helft van de straatputten niet meer aangesloten is op de rioolwaterzuiveringsinstallatie, maar op een buffer of een beek?
Het dumpen van schoonmaakmiddel is daarom gevaarlijk voor planten, vissen of andere dieren die leven in en rond het water.

Hondenpoepzakjes een probleem zijn in de straatput?
De kolkenreiniger zuigt alle troep - dus ook de zakjes poep - uit de put. Als de zuiger vol zit, wordt het water afgelaten. De uitlaat zit aan de bovenkant. Onder in de reiniger zit het vaste afval (zand, bladeren, stenen e.d.). De poepzakjes gaan echter drijven op het water en verstoppen zo de uitlaat. Bij een verstopping moet de zuiger naar de stort om helemaal leeg gehaald te worden en dat kost veel geld.

Hondenpoepzakjes een probleem zijn in de straatput?
Als de kolkenzuigers komen, springen de zakjes open. Je kunt misschien voorstellen wat dit betekent voor de mensen die de straatput moeten schoonmaken.

De hoeveelheid hondenpoepzakjes in de putten de laatste jaren enorm toeneemt sinds hondenbaasjes verplicht zijn een zakje mee te nemen en te gebruiken?

Er wel 10 verschillende soorten straatputten (kolken) zijn?

Gemeenten straatputten één of twee maal per jaar laten reinigen?
Dit gebeurt met een reinigingswagen met een kolkenzuiger.

Alle straatputten met een pijp met een bocht erin gekoppeld zijn aan het (hemel)waterriool?
Als de pijp verstopt raakt door hondenpoepzakjes of andere troep moet de put extra worden gereinigd. Dit kost de gemeente veel extra geld. Met een beetje geluk lukt dit met een ontstoppingsunit (wagen). Dat is het minst duur. Als het daarmee niet lukt moet de hele pijp opgegraven worden. Dat kost heel veel geld.

Als het hard regent duidelijk wordt of een straatput goed werkt?
Daarom krijgen gemeenten vaak extra veel meldingen binnen van verstopte putten als het hard regent.

De reinigers soms de gekste dingen tegen komen met het reinigen van straatputten?
Enkele voorbeelden hiervan zijn: handtassen met inhoud, wapens, verf- en stucwerk, beugel BH's, panty's, slipjes, schoenen etc.

Waterklaar actueel


Nieuws

Tuiny Forest aanbieding
Noï Boesten van IVN Limburg vertelt over Tuiny Forest,een kant-en-klaar bloeipakket ontwikkeld...
Lees meer
Tuiny forest in Meerssen
Ondanks de droge zomer geniet Theo Custers, inwoner uit de gemeente Meerssen, van zijn groene...
Lees meer

Meer informatie

Onderzoek /maas/downloads

Downloads

Lees meer
Onderzoek https://www.waterklaar.nl/maas/onderzoeken

Onderzoeken en innovaties

Lees meer
Back to top

contact

Kalender calendar-icon