Een geveltuin
Meer natuur in de stad met een geveltuin. Een geveltuin is een klein tuintje aan de straatkant tegen de gevel van een pand. Het zorgt voor een groen straatbeeld, maakt de stad klimaatbestendiger en draagt bij aan de biodiversiteit. Door één of twee rijen tegels langs de gevel uit het trottoir te verwijderen, en daar groen of bloeiende planten neer te zetten, kan het afstromende water van de gevel direct in de grond infiltreren. Bovendien hebben klimplanten een verkoelend effect op de gevel en zijn de planten een fijne schuilplaats voor vogels en vlinders.
Kosten
De kosten voor een eenvoudige geveltuin bestaan voornamelijk uit zakken goede tuinaarde en beplanting.
Moeilijkheid
Het weghalen van één of twee rijen tegels langs de gevel en daar bloeiende planten neerzetten, geeft veel resultaat met weinig inspanning. Zorg wel na het verwijderen van de tegels voor goede grond voor de beplanting.
Onderhoud
Tijdens lange perioden van droogte is het belangrijk om de geveltuin regelmatig water te geven. En klimrozen moeten bijvoorbeeld jaarlijks gesnoeid worden.
Klimaatdoelen
Geveltuinen geven ruimte aan planten en dieren in de stad en dragen bij aan een groenere leefomgeving. Door te kiezen voor vogel- en vlindervriendelijke klimmers en planten vergroot je de biodiversiteit in je omgeving.
Wateroverlast
Het afstromende water van de gevel kan direct in de geveltuin opgevangen worden en komt zo tijdens piekmomenten minder snel in het riool terecht.
- De meeste gemeenten hebben richtlijnen voor het aanleggen van een geveltuin. Kijk op de website van jouw gemeente voor de exacte regels.
- Veel gemeenten willen dat je de tegels bewaard, zodat de stoep indien nodig weer hersteld kan worden.
- Je kunt er eventueel ook voor kiezen om een geveltuin in verschillende potten aan te leggen. Dit heeft minder voordelen dan een geveltuin in de grond, maar draagt wel bij aan een groener straatbeeld. Je moet de planten dan wel wat vaker water geven.