Ga naar de inhoud
Oplossingen

Vergroenen

Clouds

Tegels vervangen door groen


Wanneer regenwater op beplanting valt, zakt het meestal weg in de bodem. Regelmatig bevatten tuinen te veel steen. Door steen te vervangen door beplanting kun je gemakkelijk regenwater opvangen en in de bodem laten wegzakken. Dit kan door middel van het aanleggen van een moestuin of plantvakken. Leg plantvakken lager aan, zodat je het regenwater kunt opvangen in de plantvakken. Kies voor de juiste planten om onkruidgroei, ziekten en plagen tegen te gaan. Wanneer er toch onkruid groeit, bestrijd dit dan gifvrij.

Een groene tuin is ideaal voor verkoeling en je kunt een steentje bijdragen aan de biodiversiteit. Het ziet er leuk uit en in veel gevallen krijg je voor het vergroenen van jouw tuin een subsidie van de gemeente. Check de subsidieregeling(en) van jouw gemeente voor het afkoppelen van de regenpijp en/of het vergroenen van jouw tuin.

Kosten 1 1 1 1

De kosten zijn afhankelijk van o.a. de grootte van de plantvakken, de hoeveelheid te verwijderen zand en het opnieuw gebruiken van uitkomende verhardingen.

Ruimtegebruik 1 1 1 1

Niet van toepassing. Je gaat de tuin anders gebruiken.

Moeilijkheid 1 1 1 1

Het verwijderen van stenen, de onderliggende zandlaag, het aanvullen met teelaarde en het aanplanten zijn niet moeilijk. Het moeilijkste onderdeel is het aanbrengen van een kantopsluiting bij de overblijvende verharding. Een kantopsluiting is een hard of flexibel materiaal dat gebruikt wordt als afscheiding tussen beplanting en verharding.

Grondverzet 1 1 1 1

De hoeveelheid grondwerk ligt aan de omvang van de nieuwe plantvakken en de diepte van de zandlaag onder de stenen.

Onderhoud 1 1 1 1

Een groot misverstand is dat een stenen tuin minder onderhoud vraagt. Een stenen tuin moet worden schoongeveegd, het onkruid tussen de tegels moet worden verwijderd en veel mensen willen geen algenaanslag. Een goed aangelegde tuin met beplanting hoeft niet meer tijd te kosten.

Klimaatdoelen 1 1 1 1

Een groene tuin is goed tegen hittestress en het regenwater kan in de grond zakken.

Waterkwaliteit 1 1 1 1

Op plekken waar weinig wordt gelopen ontstaat sneller onkruid. Door op deze plekken tegels te vervangen door groen hoef je minder onkruid te verwijderen en is het gebruik van schadelijke chemische middelen overbodig.

Biodiversiteit 1 1 1 1

Bijdrage verbetering biodiversiteit

  • Op de website maakgrijsgroener.nl vind je meer informatie over het beschermen en herstellen van de biodiversiteit en tips over het groener maken van grijs. 

Meer informatie (onkruid vergaat)

Waterklaar actueel


Nieuws

Tuiny Forest aanbieding
Noï Boesten van IVN Limburg vertelt over Tuiny Forest,een kant-en-klaar bloeipakket ontwikkeld...
Lees meer
Tuiny forest in Meerssen
Ondanks de droge zomer geniet Theo Custers, inwoner uit de gemeente Meerssen, van zijn groene...
Lees meer

Meer informatie

Onderzoek /maas/downloads

Downloads

Lees meer
Onderzoek https://www.waterklaar.nl/maas/onderzoeken

Onderzoeken en innovaties

Lees meer
Back to top

contact

Kalender calendar-icon