Extreme regenbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Het riool kan de grote hoeveelheden regenwater niet verwerken waardoor straten en tuinen onder water komen te staan. Wateroverlast ontstaat niet alleen door extreme regenval maar ook door de toename van de hoeveelheid bebouwing en verharding in tuinen.
Om wateroverlast nu en in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om maatregelen te nemen. Op deze website staan verschillende oplossingen die genomen kunnen worden op eigen terrein zoals het afkoppelen van de regenpijp of het aanleggen grindterras. Help mee om wateroverlast te voorkomen.
Wat kun jij doen?
Bij ondergronds opvangen wordt hemelwater van het dak via een pijp of goot in de onder de grond aangelegde infiltratievoorziening gebracht; dit kan een grindkoffer of infiltratiekrat zijn. Het water zakt vervolgens geleidelijk tot het grondwater. Er is wel een zandvang nodig om te voorkomen dat de infiltratievoorziening verstopt raakt met zand.
Waterklaar
Vraag subsidie aan
Subsidiemogelijkheid
Samen gaan we de uitdaging aan om het regenwater niet langer af te voeren naar het riool maar om het daar te houden waar het valt. Met eenvoudige middelen en een gunstige subsidieregeling maak je jouw tuin waterklaar en verkleinen we de kans op wateroverlast en verdroging van de grond. Een mooie groene én klimaatvriendelijke tuin ligt binnen handbereik!
Klimaatpleinen Noord- en Midden Limburg
In Noord- en Midden-Limburg zijn vier klimaatpleinen ingericht in een aantal tuincentra. Op deze Groene Klimaatpleinen vind je tips en ideeën om van jouw tuin een groene en gezonde leefomgeving te...
Lees meerWat je moet doen in tijden van crisis
Extreme regenbuien kunnen leiden tot een watercrisis met alle gevolgen van dien. Tijdens een watercrisis moeten noodmaatregelen genomen worden. Breng jezelf in veiligheid, help anderen en blijf op de hoogte van actuele informatie. Klik voor actuele informatie bij een crisis op jouw regio in onderstaand kaartje.